Tips & tricks voor platvoeten

Wist je dat wanneer er bij kinderen gezegd wordt dat ze platvoeten hebben, dit gelukkig bij de meeste kinderen niet het geval blijkt te zijn? Kinderen hebben tot hun 9e levensjaar wel vaak een knikvoet. Het hielbeen knikt dan naar binnen waardoor het lijkt dat de welving aan de binnenzijde van de voet er niet is. De voet lijkt dus helemaal plat. Rond het 10e levensjaar moet de voetboog zich wel ontwikkeld hebben. Bij hele jonge kinderen tot ongeveer 1,5 a 2 jaar is de voet lekker mollig en zie je meestal ook geen voetwelving. Zet je de voeten op een spiegelbank, dan kun je toch een lichte welving zien aan de voetboog die aan de mediale (binnen)onderzijde zit.

Wat zijn platvoeten en hoe herken je het?

Platvoeten kun je herkennen door met een natte voet op een donkere doffe vloer te gaan staan. Als dan de totale voetzool zichtbaar is op de vloer, er is dus geen welving aan de binnenzijde zichtbaar, dan is de voet plat. En dit noemen we een platvoet, ook wel bekend als Pes Planus. Platvoeten kunnen aangeboren zijn, maar ontstaan vaak ook op oudere leeftijd. Bij platvoeten is er dus geen welving aan de binnenzijde en wijst de voorvoet (tenen) naar buiten. Dit geeft vaak problemen met de pasvorm bij schoenen. De voet rolt aan de binnenzijde naar binnen, de tenen wijzen naar buiten. Dit noemt men ook wel overpronatie.

Stijve (stugge) platvoeten

Helaas zijn er wel kinderen en volwassenen met platvoeten. Bij een rigide of stugge platvoet platvoet, staat de voetzool geheel op de grond en als je vraagt of ze op hun tenen willen gaan staan, dan blijft de voetzool glad en ontstaat er geen welving. Bij deze voeten is het verstandig het voetbed aan te passen. Een voetbed met te veel welving kan pijn geven. Ga naar de podotherapeut voor zolen naar maat. Deze zolen passen prima in de schoenen van Piedro.

Flexibele (soepele)platvoeten

Deze voeten zijn vaak doorgezakt of staan in een knikstand. Door de voet te testen kun je zien of de voet weer in de originele stand terug keert. Hoe doe je dat? Ga op beide voeten staan en laat iemand anders de grote teen omhoog duwen. Op deze manier wordt de welving aan de binnenzijde hersteld. Als dit gebeurt dan is het een knikplatvoet en (deels) te herstellen. Zorg voor een schoen met goed anatomisch voetbed en een stevig contrefort. Blijven de klachten? Ga dan naar de podotherapeut voor zolen naar maat. Deze passen goed in de schoenen van Piedro.

Oorzaken van platvoeten

Bij kinderen met een zware knikvoet staat het hielbeen naar binnen. Indien je hier niets aandoet, kan het overgaan tot een knikplatvoet. Toch komt het meestal door een aangeboren afwijking (de stugge platvoet), reumatoide artritis, een charcot voet door zenuw schade, een slappe achterste scheenbeenspier. Deze spier kan de binnekant van de voet niet meer in stand houden. Dit wordt ook wel PTTD genoemd (Posterior Tibial Tendon Dysfunction). De laatste oorzaak van platvoeten kan overgewicht zijn.

Klachten bij platvoeten

Klachten die mensen met platvoeten kunnen ervaren, zijn o.a. zwelling van de voet, last van de enkel, knieën, heupen of onderrug, een buitenenkel die in schoenen op de rand of op de rand van het contrefort (hielstijf) drukt, een buitenenkel die pijn doet omdat het hielbeen er tegen aandrukt. Vermoeidheid die vooral aan de binnen kant van de voet en bij het lopen ontstaat kan ook een klacht zijn. Dit gebeurt doordat het afzetten van de voet moeilijker gaat. Als laatste kan de binnenzijde van de voet, de onderzijde van de voet, of de wreef pijn doen omdat de bandjes onder spanning staan. Bij kinderen geeft de knikplatvoet naast vermoeidheid ook vaak nog de klacht van veel struikelen.

Oefeningen

Doe elke dag voetoefeningen voor platvoeten.

  • Pak met uw tenen knikkers op en stop ze in een bakje.
  • Loop op uw tenen 4x 10 m.
  • Loop op uw hakken 4 x 10 m.
  • Ga staan op de buitenrand van uw voeten en span de tenen aan, zodat deze naar binnen wijzen.
  • Ga op een been staan, zak door en zorg dat de knie naar buiten wijst. Doe dit 5 keer per been.
  • Rol met uw voetzool over een tennis of golfbal als u op de bank zit.
  • Loop in de zomer blootvoets op het strand, of draag Birkenstock slippers in huis.

Goede schoenen voor platvoeten

Bij kinderen en volwassenen is het belangrijk schoenen te dragen met een anatomisch gevormd voetbed. Een voetbed maakt de voet niet slap, maar zorgt dat het hielbeen in een kommetje staat en daardoor niet onnodig omkantelt of overbelast raakt en de totale voet begeleidt. Daarnaast voorkomt het voetbed het naar voren glijden in de schoen en stimuleert de natuurlijke afwikkeling. Het is belangrijk dat de schoenen een stevig contrefort (hielstijf) hebben en daarnaast ook een uitneembaar voetbed, zodat de eigen zolen naar maat goed in de schoenen passen. Heb je een stugge of rigide platvoet, dan kan een voetbed ook teveel welving geven en pijn doen. Dan zal deze iets aangepast moeten worden of is het beter om zolen naar maat te laten maken bij de podotherapeut.

Elke schoen in het assortiment van Piedro is bevordelijk voor mensen met platvoeten. Zie hieronder een aantal voorbeelden.

Winkelwagen